World-wide Shipping

Wij gaan verhuizen! Klik hier voor meer informatie

Valuta
Taal

Knife Deep Dive: Cold Steel Trailmaster VG1 San Mai III

Als je aan grote, stoere messen denkt, is het niet vreemd om aan Cold Steel te denken. Het hele bedrijf is gebaseerd op het bouwen van de sterkste en meest duurzame messen in de branche. De Trailmaster VG1 San Mai III is hier een zeer goede weergave van.

Dit bowie-type mes heeft een indrukwekkende totale lengte van 34 cm en een even verbazingwekkende 8 mm dikke rug. Het is een full-tang monster, aangevuld met een gripvast Kraton-handvat en een veilige ex-nylon schede. Lynn Thompson ontwierp het als het beste allround bowie-mes ter wereld. Dus als universeel mes was de uitdaging om staal te kiezen dat lang scherp kon blijven, maar ook in natte of vochtige omstandigheden kon worden gebruikt. Dat is een hele uitdaging, want als mensen kijken en scherp blijven, kijken ze vaak naar koolstofstaal. De uitdaging is natuurlijk dat hoe hoger het koolstofgehalte in staal is, hoe minder corrosiebestendig het is. Dat brengt ons bij het San Mai-staal.

San Mai betekent "drie platen", verwijzend naar de drie lagen lemmetstaal waarvan het mes is gemaakt. De kern is VG1 koolstofstaal en is ingeklemd tussen twee zachtere, maar nog steeds taaie lagen corrosiebestendig staal. Het gerucht gaat dat 420J2 wordt gebruikt voor de buitenste lagen van VG1 San Mai III-modellen die door Hattori zijn geproduceerd.

Ichiro Hattori, geboren in 1939, is een gerenommeerde messenmaker in de stad Seki, Japan. Seki staat bekend om zijn erfgoed van het maken van messen, net zoals Solingen in Duitsland is. Hattori produceert ook de messen voor sommige series van Fällkniven, zoals de Thor.

De Trailmaster werd oorspronkelijk geïntroduceerd in 1987 en is sindsdien legendarisch. Door de jaren heen zijn er verschillende wijzigingen aangebracht in ontwerp en productie. De vroege Trailmasters hadden een convexe slijping, maar werden uiteindelijk veranderd in een vlakke slijping.

In 2015 beëindigde Cold Steel het grootste deel van de productie van hun VG1 Core San Mai-model in Seki, Japan. Hoewel het mes begin 2018 in Taiwan tot op zekere hoogte is vernieuwd, blijft de VG1 San Mai Trail Master het enige Cold Steel-mes dat nog door Hattori in Seki wordt vervaardigd.

Laat een reactie achter