World-wide Shipping

Wij gaan verhuizen! Klik hier voor meer informatie

Valuta
Taal

Knife Deep Dive: Cold Steel Drop Forged Hunter Review


Uit een serie in de Cold Steel Catalogus (die naar onze mening niet de aandacht krijgt die het verdient), presenteren wij u de Drop Forged Hunter. Dit no-nonsense jachtmes uit één stuk heeft misschien niet de meest unieke uitstraling of exotische handgreep, maar presteert zeker!

Hoe is de Cold Steel Drop Forged Hunter Gemaakt?

Dit is een vast lemmet outdoor/jachtmes gemaakt van een massief stuk 52100 High Carbon staal. Het wordt geleverd met een ijzersterke Secure-Ex schede zoals veel Cold Steel-messen doen. De combinatie van het gepoedercoate, gesmeed mes en de synthetische schede maken het een onderhoudsarm, hoogwaardig gereedschap.


52100 High Carbon staal is een favoriet van veel messenmakers, omdat het geweldige eigenschappen voor messen heeft, zoals een uitstekende snijkantbehoud, taaiheid en gemak van slijpen. Maar het is ook erg leuk voor bepaalde benaderingen van het maken van messen. Een van die benaderingen is drop-smeden.

Wat is Drop Forging (Matrijs smeden)?


Het proces van drop-smeden omvat een gevormde matrijs, waar een gloeiend hete knuppel wordt geplaatst. Een andere gevormde matrijs wordt dan gedropt (soms met geassisteerde druk, behalve de zwaartekracht alleen) bovenop de knuppel die het vormt tot het object dat de vervalsers proberen te maken. In dit geval is dat een fantastisch mes.


Een groot voordeel van matrijssmeden is dat de druk die op de knuppel wordt uitgeoefend niet op één specifieke plek is, maar op het hele oppervlak tegelijk. Hierdoor is de dichtheid van de moleculen en dus de sterkte van (in dit geval) het mes naadloos en gelijkmatig. Het is ook een relatief goedkope manier om messen te produceren en biedt daarom kwaliteitsmessen voor betaalbare prijzen.

Waar staat Cold Steel om bekend?

Cold Steel, opgericht in 1980 door Lynn Thompson, is doorgegaan met het maken van enkele van de sterkste messen in de branche. Hun reputatie is dik verdiend.


Cold Steel maakt sinds 2020 deel uit van het bedrijf GSM Outdoors. Op dit moment weet niemand precies wat dit betekent voor de toekomst van Cold Steel, maar we kijken uit naar de nieuwe ontwerpen en modellen die uitkomen. Een van deze innovaties is het Atlas slot: een variant op het Tri-Ad slot. Zal het een verbetering zijn? Cold Steel kennende, zullen ze het zeker op de proef stellen en een aantal vergelijkingen maken.

Klik hier om het mes te bekijken

Laat een reactie achter